Zgolj preko gibanja se lahko otrok pravilno razvije in tako se razvijajo predvsem njegovi možgani. Ker se danes otroci vse manj gibajo, damo v Hiši otrok temu področju še toliko več pozornosti. Tako smo gibalno aktivni skozi celoten dan. Že sama metoda dela nas pri tem podpira, saj imajo predvsem najmlajši v sobi veliko možnosti za urjenje svojih motoričnih spretnosti – od hoje, prenašanja, potiskanja, do plezanja. Vse to jim omogoča osnovno delo z materiali, ki jih morajo prenesti s police na preprogo ali mizo, ko natakajo vodo in z njo zalivajo rože, ko zvijajo preproge ... V času, ki je namenjen prosti igri in gibanju izven sob, pa ravno tako v obeh skupinah omogočamo veliko prostega in naravnega gibanja.

Že naše igrišče nam to omogoča, saj je na njem manj običajnih igral, imajo pa zato otroci na voljo »džunglo«. Tako otroci poimenujejo bambusov nasad, kjer urijo svoje spretnosti v plezanju in hoji po neravnem terenu. Za dobro zavedanje in obvladovanje lastnega telesa pa so pomemben del našega vsakdana tudi sprehodi.

 

V skupini Zvončkov se od letošnjega leta vsak torek odpravimo na sprehod po okolici in otroci nas s svojo vztrajnostjo vedno znova presenetijo. Kljub velikim razdaljam in mnogim dogodivščinam pa po takšnem sprehodu še vedno ostane dovolj energije za igro na igrišču.

Ravno tako so sprehodi stalnica tudi v skupini Sončnic. Od lani se na krajših sprehodih najraje odpravimo k ECI-ju, da ga »nahranimo« z odpadnimi baterijami ali na kakšen velik travnik, da lahko tečemo.

Ker nam je blizu narava in tudi osnovno delo temelji na spoznavanju in opazovanju stvarnosti okoli nas, smo že pri izbiri materialov pozorni na to, da je med njimi veliko takšnih, preko katerih otroci spoznavajo naravo. Še večji poudarek temu pa damo na naših pohodih, ko smo zmeraj na preži za čim zanimivim – to so lahko listi, ki ležijo na poti, polžek, ki se skriva ob kamnu, vejice in veje, ki nam včasih služijo za lažjo hojo. Spomladi spoznavamo ptičje petje.

 

Zadnji dve leti se udeležujemo tudi seminarjev iz gozdne pedagogike in tako smo letos z veseljem postali tudi člani Mreže gozdnih vrtcev in šol.