Dan s sončnicami

V razredu montessori je prostor razdeljen na več logičnih področij z nizko odprtimi policami: za vaje iz vsakdanjega življenja, za materiale zaznavanja, za jezik, za matematiko in druga področja umetnosti, glasbe, geografije in znanosti.

Program montessori je celostni tematski pristop, ki povezuje ločene discipline v skupni študij fizičnega vesolja, sveta narave in človeške izkušnje. Na ta način ena izkušnja vodi do mnogih drugih.

Vsak material izolira en koncept ali spretnost, ter je posebej zasnovan tako, da otroke naravno vleče, da želijo delati z njim z malo ali brez vpletanja odraslih. Vsak material je oblikovan tudi tako, da lahko običajno otroci preverijo svoje delo – "nadzor napake." Namen materiala je, da ne bo obdržal otroke, odvisne od teh umetnih učnih pripomočkov za vedno, ampak, da se uporabljajo kot orodje za pomoč otrokom pri delu in učenju v svojem ritmu, za ogled abstraktnih idej, predstavljenih na zelo konkreten, tridimenzionalni način, ter da bi jim pomagal razumeti, na čem delajo.

Montessori učenci se učijo, da jih ni strah delati napak. Hitro sami ugotovijo, da je malo stvari v življenju, ki jih dosežejo hitro in z lahkoto … in tu lahko poskušajo brez strahu in sramu materiale kolikorkrat želijo.


Zjutraj se zbiramo v prostoru za gibanje, na igrišču ali v eni od sob. Ob osmi uri se skupini ločita.

S pripravami na zajtrk pričnemo ob osmi uri. Zajtrk zaključimo najkasneje ob 8.30. Vsak otrok si sam pripravi mizo za zajtrk. Dežurni razdelijo vrče s pijačo, košarice s kruhom ter ostalo.

Dopoldansko delo v sobah se prične ob 8.00 uri (za tiste, ki zajtrkujejo že doma) in traja največ do 10.35.

V času, ki je posvečen tihemu delu, si otroci individualno ali v manjših skupinah izbirajo materiale, ki so jim na voljo v prostoru. Pri delu jih skrbno opazujemo in jim izvajamo predstavitve materialov. Ta čas traja do približno 10.00 ure. V toplejših mesecih imajo otroci možnost dela v zunanjem atriju. Otroci imajo tudi možnost sadne malice, ki si jo pripravijo sami.


Sledi čas za črto. V času, ko se zbiramo na črti (otroci, ki še delajo, se nam pridružijo, ko zaključijo), se kaj pogovorimo, naredimo kakšno predstavitev, igro ... Črto imamo večinoma vnaprej načrtovano. Na njej praznujemo rojstne dneve ter godove, spoznavamo angleški in italijanski jezik, pojemo, imamo igre tišine in gibanja.

Sledi odhod na igrišče, približno enkrat tedensko tudi na sprehod. Dežurni otroci pripravijo mize za kosilo (prte, krožnike, kozarce, vrče, prtičke, pribor). V primeru slabega vremena gremo prav tako v primerni obutvi in obleki na svež zrak. Če vreme tega res ne dopušča, se poslužimo naše telovadnice.


Ob vrnitvi v sobo si otroci umijejo roke in se ponovno zberejo na »črti« za izvedbo »sveče«. Skupaj z otroki izberemo pesem, in se redno spomnimo tudi na prošnje ter zahvale. Ob prižgani sveči se tudi umirimo, naredimo tišino ter pokrižamo. Redno tudi obiščemo kapelo. Pred kosilom se tudi za vsako mizo držeč se za roke zahvalimo za kosilo (preko pesmi ali osebne zahvale otrok).

S kosilo pričnemo približno ob 11.45 ter ga zaključimo ob 12.15. Dežurni otroci pomagajo pri razdelitivi hrane. Otroci se učijo vzeti toliko hrane, kot so je pripravljeni pojesti. Ko zaključijo s kosilom, pospravijo za seboj in se pripravijo na počitek.


V času med 12.30 in 14.00 uro je čas za počitek. V tem času so otroci na ležalnikih oziroma na svojih blazinah. Otroci, ki ne zaspijo, vseeno počivajo in si čez čas vzamejo kakšno knjigo ali drugo mirno aktivnost. Vsak otrok poskrbi, da zloži svojo odejo in odnese blazino. Prav tako po končanem počitku sami pospravijo krožnike, kozarce in ostalo posodo od kosila.

Popoldanska malica je na voljo med 14.15 in 15.15.

Popoldanski čas prilagodimo vremenu in željam otrok. Če želijo otroci nadaljevati z delom z materiali to tudi naredijo, lahko pa gremo tudi v zunanji atrij, igrišče ali v telovadnico. Ob 15.45 se skupini združita.

Popoldanski čas prilagodimo vremenu in željam otrok. Če želijo otroci nadaljevati z delom z materiali to tudi naredijo, lahko pa gremo tudi v zunanji atrij, igrišče ali v telovadnico. Nekje med 15.30 in 15.45 uro, se skupini združita.